Intensivkurs i portugisiska – Lissabon

Vi börjar förmiddagarna med undervisning i lektionssalen. Fokus ligger på praktisk konversation. Därefter har vi ett par timmar ledigt innan vi tillsammans ger oss ut i Lissabon och övar portugisiska ute i samhället. I Lissabons olika stadsdelar besöker vi affärer och kaféer och testar våra språkkunskaper. Allt för att komma in i portugisiskan på ett naturligt sätt.

Lissabon är med rätta ansedd som en av världens vackraste huvudstäder. En modern europeiska stad som bevarat en genuin charm med ringlande gränder och underbar arkitektur. Spårvagnarna tar oss smidigt mellan stadsdelar som Alfama, Belém, Barrio Alto och Rossio.

En av kvällarna bjuder vi på en äkta portugisisk middag på fadohus i Alfama. Där får vi bekanta oss med fado, den musikgenre som kanske mer än någon annan uttrycker Portugals själ.

Det finns möjlighet att efter kursen få support av läraren via Skype.

Aktuell forskning har visat att det är mycket lättare att lära sig ett språk om man vistas i en miljö där språket talas. Utöver den aktiva språkinlärningen i lektionssalen påverkar omgivningen och skapar förståelse för såväl ord som grammatik.

Lärare: Pedro César Campos

Kurstid: 5 dagar, mån-fre

Kurspris: inklusive material och middag på fadohus: € 510

Vi kan hjälpa till med boende i närheten av utbildningslokalen om du önskar det.

Period: 4-8 mars 2019

Anmäla dig till kursen här! OBS! Vi arbetar med små grupper och därför är antalet deltagare begränsat.

 

 

Lissabon

Det är nog omöjligt att inte bli förälskad i Lissabon. En modern europeisk metropol som samtidigt är intim vänlig på ett sätt som ingen annan storstad. De slingrande gränderna i Alfama och Bairro Alto omfamnar flanören och skapar hemkänsla var man än kommer från. De raka shoppinggatorna i centrum svalkas av vinden från vattnet.

Lissabons historia sträcker sig mer än 2000 år bakåt i tiden när en första boplats uppstod där floden Tejos rinner ut i Atlanten. År 1256 blev Lissabon huvudstad i Portugal. Vid tiden för de stora sjöfararnas upptäcktsresor blev Portugal en kolonialmakt och en av världens stora handelsnationer vilket fick Lissabon att expandera och blomstra.

Lissabon har skildrats av flera stora författare. Mest omtalad i Sverige är nog José Saramago, som fick Nobelpriset i litteratur 1995. Hans genombrott kom 1982 med romanen Baltasar och Blimunda men flera av hans böcker har blivit storsäljare Historien om Lissabons belägring och Blindheten.

Den författare som mest förknippas med Lissabon är Fernando Pessoa. Han skrev oftast under pseudonym och hans mest berömda verk Orons bok skrevs under pseudonymen Bernardo Soares men när den utgavs nästan 50 år efter Pessoas död fick den hans riktiga namn.

För den konstintresserade är Gulbenkianmuseet ett måste. Samlingen är imponerande med konstverk från två millennium, och nästan hela världen finns representerad.

 

Fado

Det kanske mest utmärkande i den rika portugisiska kulturskatten är fado-musiken. En musikgenre som vittnar om Portugals forna kolonialvälde. Fadon kommer från sjömanssånger och har influenser från Brasilien, Afrika och Arabvärlden. Den speciella, närmast klagande, sångstilen fångar den sinnesstämning som portugiserna kallar Saudade, vilket kanske kan beskrivas som melankolisk sorg och smärtsam kärlek och lycka.

Inte minst i Lissabon är fadon ständigt närvarande. Inte bara den traditionella som ofta framförs i så kallade fadohus, cash do fado, utan musikformen förändras ständigt och är en levande och inflytelserik del av den moderna portugisiska musikscenen.

Amália Rodrigues (1920-1999) räknas som den största av alla fadosångerskor, fadistas, för sin fantastiska röst men också för att hon utvecklade det som ofta kallas modern fado. Amália var också mentor åt den av dagens superstjärnor, Mariza, som turnerar världen runt med 2000-talets fado. En musikform som ständigt utvecklas.