Lissabon

Det är nog omöjligt att inte bli förälskad i Lissabon. En modern europeisk metropol som samtidigt är intim och vänlig på ett sätt som ingen annan storstad. De slingrande gränderna i Alfama och Bairro Alto omfamnar flanören och skapar hemkänsla var man än kommer från. De raka shoppinggatorna i centrum svalkas av vinden från vattnet.

Lissabons historia sträcker sig mer än 2000 år bakåt i tiden när en första boplats uppstod där floden Tejos rinner ut i Atlanten. År 1256 blev Lissabon huvudstad i Portugal. Vid tiden för de stora sjöfararnas upptäcktsresor blev Portugal en kolonialmakt och en av världens stora handelsnationer vilket fick Lissabon att expandera och blomstra.

Lissabon har skildrats av flera stora författare. Mest omtalad i Sverige är nog José Saramago, som fick Nobelpriset i litteratur 1995. Hans genombrott kom 1982 med romanen Baltasar och Blimunda men flera av hans böcker har blivit storsäljare, som Historien om Lissabons belägring och Blindheten.

Den författare som mest förknippas med Lissabon är Fernando Pessoa. Han skrev oftast under pseudonym och hans mest berömda verk Orons bok skrevs under pseudonymen Bernardo Soares men när den utgavs nästan 50 år efter Pessoas död blev det i hans egna namn.

Poeten Sophia de Mello Breyner Andresen är förvisso född i Porto men flera av hennes texter utspelar sig i Lissabon. Hennes Tingens namn finns i svensk översättning.

För den konstintresserade är Gulbenkianmuseet ett måste. Samlingen är imponerande med konstverk från två millennium, och nästan hela världen finns representerad.

Mer att läsa:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lissabon
https://www.visitlisboa.com/